1

Az esküvői virágok…

Nagyon izgalmas és igazán színes világ. A virágok ugyan olyan fontos részei egy esküvőnek, mint a dekoráció. Nincs egyik a másik nélkül. A virágok ékszerek, amik még inkább kiemelik a részleteket és természetes bájukkal felteszik az I-re a pontot.

Az esküvői virágok az esküvő nagyon sok területén megjelennek. Hogy milyen virágokra is lehet szükségünk? Talán ami mindenkinek elsőre eszébe jut, az a menyasszonyi csokor.

2

Ez minden menyasszonynak elengedhetetlen kiegészítője. Fontos lehet még a dobócsokor. 

Szükség lehet kitűzőkre, legfőképpen a vőlegénynek, illetve még az örömapáknak, férfi tanuknak, esetleg a vőfélynek. Ha lesznek koszorúslányok is az esküvőn, akkor kis virágdísz nekik is „dukál”, főleg ha szeretnénk hangulatos közös fotókat is velük. Az ő viráguk lehet csuklódísz, különböző stílusú kis csokrok, vagy hajkoszorúk is. De akár egyedibb megoldások is, mint a virágkosár vagy virággömb. Ha szeretnénk a szülőket is köszönteni a szertartás alkalmával, akkor nekik is készülhetünk virágcsokorral, vagy virág boxszal de akár személyesebb ajándékkal is.

3

A polgári és egyházi szertartások helyszínét is virágba öltöztethetjük, mint például a széksorok, padsorok szélét, vagy a pár székeit is díszíthetjük virággal. Hangulatos eleme egy kültéri szertartásnak a boldogságkapu is, ami szintén kaphat virág díszítést. Az asztalok és főasztal elengedhetetlen dísze a virág. Itt már mindenképp érdemes a helyszíni adottságokhoz is igazodni, mind színben, stílusban, a virágdísz magasságában, stb…

A felsorolt területeken kívül is még sok helyen találkozhatunk a virágokkal, amik mindenhol csak emelik a nap fényét. Kiegészítő dekorációk, virág karikák, ülésrend és welcome feliratok dísze is lehet a virág, és még sorolhatnánk.

4

Egy menyasszony fejében sok kérdés cikázik a lánykérést követően, ami nincs másképp a virágokkal kapcsolatban sem. Ez így is van jól, ám a kérdések száma az idő előre haladásával egyre csak nő. Jó ha van egy társ, egy segédanyag, aki vagy ami segít eligazodni a sok kérdés közepette. Milyen legyen a színvilág? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a harmonikus összhang érdekében. Milyen virágokból készüljenek a csokrok és virágdíszek? Milyen zöldeket használjunk, ha használunk egyáltalán? Mi a fontos számunkra? Kisebb költségvetésből oldjuk meg az esküvőt, ami esetleg néhány álmunkat nem teszi elérhetővé, vagy ragaszkodjunk ez elképzeléseinkhez? És ez csak egy pár a sok kérdés közül. Mi most némelyik kérdésre megpróbálunk választ adni a teljesség igénye nélkül, de ha bennetek is megfogalmazódnak hasonló kérdések, főleg olyanok, amiket mi nem említettünk, akkor írjatok nekünk nyugodtan és mi örömmel válaszolunk!

Az alábbiakban megpróbálunk választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, ami nem csak a virágokat érinti!

  Válasszunk-e esküvői tematikát? Milyen stílusban gondolkodjunk?

Ha igazán személyre szabott esküvőt szeretnénk, akkor érdemes lehet valamilyen tematika mentén haladni. Ez szinte bármi lehet:) Egy motívum, egy stílus elem, közös érdeklődési pont, tárgyak, stb… Ha a kiválasztott elem végig vonul az esküvő minden területén, mint például nyomdai elemek (meghívó, ülésrend, ültetőkártya, menükártya, stb..), dekoráció, vagy akár a virágok terén is különleges módon beépülnek, akkor egy igazán stílusos, egyedi és személyre szabott összkép születik.

5

  Mikor érdemes a dekorációval foglalkozni, az esküvő tervezésének időrendjében hol van a helye?

Mindenképpen a megfelelő helyszín megtalálása után érdemes a virágokról és a dekorációról egyeztetni. Sokan úgy gondolják, hogy ezt a területet elég a szervezés végére hagyni, pedig ha elegendő időt szánunk a dekoráció tervezésére, akkor lesz a végeredmény minden tekintetben összhangban (menyasszonyi csokor, menyasszonyi ruha, helyszín-dekoráció stílusa, színvilág-helyszín, évszak-virágok és színek).

  Milyen virágokból készüljön a menyasszonyi csokor?

Fontos, hogy mi a menyasszony kedvenc virága, de emellett mindenképpen befolyásoló a menyasszonyi ruha színe (fehér, ekrü vagy a felhasznált csipke, szalag színe), a ruha fazonja, és stílusa is támpontot ad. Az évszak is meghatározó lehet, úgy a színvilág, mint a virágok szezonalitása miatt.

6

  Milyen stílusban gondolkozzunk?

Mind a csokor, mind a dekoráció terén ez egy fontos kérdés. A legmeghatározóbb az ifjú pár egyénisége, de a helyszín adottsága és a ruha stílusa is lényeges. Legyen akár vintage, klasszikus, romantikus, extravagáns, bohém vagy rusztikus esküvői dekoráció, mindenképpen befolyásolja a színvilágot és a felhasznált kellékeket (pl. vintage: csipke, kalitka, régi könyvek, rusztikus kiegészítők). A felhasznált virágok színével és fajtájával bizonyos mértékben alakítható, befolyásolható a stílus is.

7

  Milyen legyen a színvilág?

Ezt a kérdéskört már tulajdonképpen érintettük. Mindenképpen meghatározó az évszak, illetve a ruha és a ruhán felhasznált kiegészítők színe (szalag, apró virág…) is. Az esküvő helyszínének adottságai (stílus és színvilág) és a választott hely jellege (kastély, tópart, sátor…) is szintén befolyással bír.

8

  Milyen csokorformát használjunk?

  Gömb alakú menyasszonyi csokor: napjainkban ez a legelterjedtebb csokor-forma. Mérete a menyasszony alkatához és elképzeléséhez igazodik, kötését illetően lehet akár lazább vagy tömött is, amit főként a stílus határoz meg. Készülhet egyféle virágból, de nagyon jól mutat vegyes összeállításban is. Szinte bármilyen szabású menyasszonyi ruhához jól illik. Ez a csokorforma készíthető függőcsokor formájában is, amikor a menyasszony karján szalagon vagy gyöngyfüzéren lóg. A teljes gömbforma mellett gyakori a félkör alakú csokor is.

  Csepp és vízesés alakú menyasszonyi csokor: Hogy mennyire nyújtjuk meg a csokrot az a menyasszony alkatától függ, magas hölgyeknek egész hosszan lenyúló csokor is jól mutat, viszont az alacsonyabb aráknak inkább a csepp alakú forma ajánlott. Mindkét forma jól illik az uszályos menyasszonyi ruhákhoz. Szintén készülhet egyféle vagy vegyes virágokból is, a zöldek ennél a formánál nagyobb hangsúlyt kaphatnak. 

♥  Jogar alakú menyasszonyi és karcsokor: Mindkét forma hosszúkás alakú. A jogar forma hosszú szárral készített gömb csokrot takar, a karcsokor pedig lazább kötésű és alakú, mindegyik a menyasszony karjára fektethető. Leggyakrabban hosszúkás alakú virágfajtákból kötik, mint például a kála, de a jogar formánál a kerek fejű virágok is használatosak hosszú szárral. Egyenes vonalú ruhához és magas menyasszonyoknak ajánlott, légies megjelenést biztosít.

♥  Extravagáns csokor formák: Ebbe a csoportba tartozik a manapság egyre inkább előtérbe kerülő legyező alakú csokor és a virág-táska. Mindkét csokor fajta bármilyen színű és fajtájú virágból elkészíthető, jól illik a rövid fazonú menyasszonyi ruhákhoz is. A legyező alakú menyasszonyi csokor egyediségét főként a legyező alap adja. Modern és szűk szabású ruhák mellett mutat igazán jól. A virág-táska dekoratív megjelenést kölcsönöz és a menyasszonyt még egyedibbé varázsolja.

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!