Téli esküvők

Az esküvők világában a téli esküvők is egy örökzöld terület, ami minden évben téma, minden évben újra és újra beszélünk róla, hisz minden évben van tél, ami a maga nemében is varázslatos.

téli esküvő dekoráció

Ugyan a világban levő járványügyi válság idején nem lehet most lakodalmakat tartani, csak a ceremóniát szűk családi körben, de ennek ellenére talán még aktuálisabb foglalkozni a téli esküvőkkel, mert ha most nem is élhetünk a lehetőséggel, de ezek kapcsán ötleteket meríthetünk és előre gondolkodhatunk, hiszen jövőre is lesz tél, és a sok eltolódott esküvő kapcsán még inkább opció lehet egy hangulatos téli esküvő.

téli esküvő ruha
hangulatos téli esküvő

Mivel több idei esküvő áttevődött a jövő évi szezonra, egyre telítettebb lesz a következő időszak és emiatt nehezebb lehet a hőn áhított helyszínünkön szabad időpontot találni.

Ezt nem kell negatívan megélni és egyáltalán nem kell bánkódni emiatt, sőt…. ki kell aknázni a benne rejlő szuper lehetőségeket, a benne rejlő potenciált, mert az van bőven. Úgy hiszem, hogy egy nagyon izgalmas és egy kivételesen érdekes lehetőség ez, ami sok alternatívát ad, amitől talán még többet kaphatunk, mint egy nyári esküvőtől. A lényeg azonban mindkét esetben ugyan az, így továbbra is a szeretett személyre és magára az eseményre érdemes koncentrálni évszaktól függetlenül.

téli esküvői asztaldísz
téli esküvői csokor

Bár a párok nagy része továbbra is a nyári időszakot preferálja annak érthető előnyei miatt, de talán ezeket egy téli szertartásra is magunkkal vihetjük.

A mostani járvány helyzet és esetleges telítettség mellett több ok miatt is változni látszik az esküvői szezon megszokott nyári időszaka. Egyre inkább kitolódik, átalakul. Ilyen szempont többek között a sokszor jellemző nagy meleg, de több egyéb tényező is. Emellett azért a téli esküvő még mindig egy kicsit mostohagyerek az esküvők szervezése során, bár sok olyan lehetőséget nyújt, amelyek miatt egy téli esküvő sokkal egyedibb, emlékezetesebb és hangulatosabb tud lenni, mint egy nyári társa. Vannak olyan elemei a téli esküvőknek, amitől még meghittebb, családiasabb lehet a nagy nap.

téli esküvődekoráció

A téli esküvők legnagyobb hátránya, hogy a szertartás a szabadtérben sokkal nehezebben oldható meg. A hideg időjárás miatt ezt a döntő többség nem meri bevállalni, pedig véleményem szerint egy kis odafigyeléssel, kis plussz ráfordítással, akár ennek sincs akadálya.

Maga a szertartás nem túl hosszú, többnyire körülbelül fél óra alatt lezajlik, így apró trükkökkel elviselhetővé tehetjük, hogy télen se kelljen lemondani a téli ceremónia szabadban való megtartásáról. Készíthetünk ki takarókat, plédeket a vendégeknek, kínálhatunk nekik forralt bort, sült gesztenyét kis dekoratív papír tölcsérben vagy akár meleg falatkákkal, sajt összeállításokkal is készülhetünk.

Ezeket kínálhatjuk vendégeinknek egy díszített kis fa házikóból is, ahol különböző ízesítésű kürtös kalácsok is helyet kaphatnak. Vagy akár lehet több ilyen kis fa házíkünk is a ceremőnia helyszín felé vezető úton, ahol kézműves különlegességek is megtalálhatóak lehetnek, mintha egy karácsonyi vásárban lennénk. Mindezt persze esküvőre hangolva. Ezek mind olyan apró figyelmességek, amelyek voltaképpen sokkal feledhetetlenebbé és emlékezetesebbé teszik az eseményt nem csak a pár számára, hanem a résztvevő vendégek számára is.

Emellett pedig a kinti ceremónia lehetőségét is biztosítják, ráadásul a praktikum mellett dekor elemek is egyben. Ilyen környezetben biztos, hogy mindenki jól érzi majd magát és fel sem tűnik az a kis hideg, amit a kinti lét okoz. Ha egy karácsonyi vásárban is elidőznek ennyi időt az emberek, akkor egy hozzájuk közel álló személy esküvőjén még inkább.

téli esküvői dekor kiegészítők
romantikus téli esküvő

Gondoljatok csak arra, hogy egy kandalló, tábortűz vagy mobil kályha milyen különleges lehet dekoráció gyanánt, amely még meleget is ad, és hangulatos fényével tovább emeli az ünnep magasztosságát. Ezen kívül tiszta tüdővel, felfrissülve milyen remek érzés lesz a ceremónia után visszatérni egy fűtött helyiségbe, ahol egy forró húsleves még jobban esik mindenkinek.

Ha valaki nem szeretné, hogy a vendégei kint esetleg mégis fagyoskodjanak, akkor is van más lehetőség, szép és emlékezetes esemény helyszíne lehet egy pajta, egy faház vagy bármilyen fedett rendezvény helyszín, amely kiváló megoldást jelenthet egy esetlegesen hidegebb időjárás esetén is.

A korábban említett hangulati elemek dekorációként és fűtési szempontból is jól működhetnek ennél a megoldásnál is. Pluszban pedig mindkét esetben sok-sok belógatott, kifeszített fénnyel is játszhatunk, ami igazán hangulatos, mivel az évnek ebben a szakában korán sötétedik.

téli esküvői helyszínek
téli esküvői dekor kiegészítők

Téli esküvő helyszínek

A helyszínek tekintetében is van választási lehetőségünk. Téli esküvőnek otthont adhat egy tóparti vadászház, vagy meg lehet szervezni az eseményt egy síparadicsomban is, de akár egy befagyott tó jegén is, természetesen akkor, ha biztonságosak a körülmények.

Az igazán bevállalós párok érkezhetnek akár korcsolyában is, vagy ceremónia után tarthatnak egy kis bemutatót a vendégeiknek, főleg akkor ha ehhez a sporthoz van is valamilyen kötődésük. Ezek önmagukban is elbűvölő hangulatot kölcsönöznek és egyediséget biztosítanak, ami által sokkal felejthetetlenebb lesz életünk egyik legszebb eseménye.

Ezen kívül a hegyekben (pl. a Mátrában) a havas táj látványa már önmagában is rabul tudja ejteni az embert. Ilyen helyszínen a fényképezés is sokkal nagyobb élvezet, a lenyűgöző látvány, a pirospozsgás arcok kiváló környezetet és hangulatot biztosítanak a kreatív fotózáshoz, ami ebben az időben így még sokkal különlegesebb lesz. Nyáron ilyet hiába is keresünk…

téli esküvői fotózás helyszínek

Ezen kívül gondoljuk meg a dekorációs lehetőségeket, mivel ezek sokkal gazdagabb tárháza tárul elénk. Mécsesekkel, lámpákkal és gyertyákkal még lebilincselőbb hatást érhetünk el, mint a nyári időszak során.

A korábbi sötétedés miatt sokkal jobban érvényesülnek a fények, nem csak a ceremónia, de a vacsora alatt is. Főleg, ha a rengeteg gyertya, fenyőágakkal és tobozdekorációval egészül ki, kézzelfoghatóbb közelségbe hozza a karácsony hangulatát is, ami önmagában talán a legbensőségesebb ünnep: a fenyő illata visszavezet minket gyermekkorunkba.

A feeling fokozásaképpen használt illatanyagokkal, aromákkal kiegészítve rendkívül jól hat az összes érzékszervünkre, és a mézes vendégváró süteményekkel rögtön belecsöpenünk az eseménybe anélkül, hogy egy kicsit is meg kellene erőltetnünk magunkat, Így összekapcsolódik a múlt és a jelen, ami kéz a kézben egy áhított és remélt jövőbe vezet bennünket. Az esküvő résztvevői így válnak egy igazi időutazás részeseivé.

téli esküvői ruha

A téli esküvők színvilága sem egyhangú, az ezüst, az arany, a hófehér, a bézs, a kék és a szürke megannyi árnyalata pazar összképet hoznak létre. De még akár a lila, a narancs, a mély zöld is remek választás. A színek mellett a textúrák és a motívumok is jól működnek, mint például a kockás vagy a hópihés megoldások.

esküvői hajdísz virág

Nem tettünk még eddig említést a téli esküvői öltözékről sem, amely felülmúlhatatlan és szintén egyedibb lehet, mint egy nyári menyasszonyi szett. A szőrme, a kesztyű és a sál csodás kiegészítői lehetnek azoknak a daraboknak, amiket ilyenkor felveszünk.

téli esküvői ültetőkártya rendelés

Ha a mókára kapható párok elfogadják az ötletet, egy kötött kesztyűt adhatunk a menyasszonyi csokor szártakarására. Ha ebbe belebújik a menyasszony, a keze nem fázik meg, miközben a csokrot tartja és így a csokor is biztos kezekben lesz. Ha kibújik az ara a kesztyűből, akkor sem haszontalan ez a ruhadarab, hanem feldobja az összképet és igazán bohókássá teszi a csokrot is.

téli menyasszonyi ruha

Végül, de nem utolsósorban a helyszín és sok esküvői szolgáltató télen kedvezményesebb áron tudja biztosítani a szolgáltatását, így olcsóbbá is tehetjük hangulatos esküvőnket vagy az így felszabadult összeget akár a még varázslatosabb látványra fordíthatjuk.

Sorolhatnánk még milliónyi olyan apróságot, amely felülmúlhatatlan eseménnyé teszi a téli esküvőt, mint például a fagyöngy- vagy fenyődíszek a karácsony közeledtével, amelyekkel bátran díszíthetjük a helyszínt, mivel extra melegséget adnak a nagy napon.

Sok mindent lehetne még írni, de ezer szónál is többet mond egy-egy jó kép, ezért inkább azok beszéljenek helyettünk. Szívem szerint hosszú órákig nézegetném ezeket a képeket a téli esküvői hangulatról, és fejest ugranék ebbe a mesevilágba.

dekoráció téli esküvőre

Egyet azonban bizton állíthatunk saját tapasztalataink alapján is, a tél az egyik legidillibb választás a meghitt családi esküvőkhöz, így PONTOSAN most, amikor egyébként is csak szűk családi ünnepséget tarthatunk, amikor a lelkünknek még nagyobb szüksége van a szeretetre, a békére, a meghittségre, akkor a különleges, apró kiegészítő elemekkel átélhetjük a csodát és még szebb napunk is lehet, mint ahogy azt megálmodtuk.

Ha még idén kerülne sor erre az eseményre és csak a szűk család lehet jelen, a vidám eseményeket megörökítheti egy professzionális videós team is, amely élőben közvetítheti az eseményt, hogy senki ne hagyjon ki egyetlen percet sem, és az az igazán meghitt esemény a pár számára is visszanézhető legyen. Ilyen módon tehát voltaképpen mindenki jól láthatja valós időben, mi is történik a nagy napon.

téli menyasszonyi csokor

Ha van kedved, ne hezitálj, keress minket bizalommal, és mi segítünk még feledhetetlenebbé tenni a nagy napotokat! 🙂

(Képek forrása Pinterest)