Miért drágább…


Ez a kérdés gyakran felmerül, de a véleményem szerint és a tapasztalatok alapján is “becsapós” kérdés ez, a válasz pedig teljesen logikus. 🙂 Remélem ez a blog végére körvonalazódik is, mert ha mindent számba veszünk, és őszintén végig gondolunk, akkor kiderül, hogy az az állítás, ami szerint egy dekoros csapat megbízása költségesebb, mintha saját kezűleg készítenénk el a teljes körű esküvői dekorációt, teljesen nem is állja meg a helyét.

esküvői dekor költséges

A fent szereplő kérdés az élet sok területével kapcsolatban eszünkbe jut, nincs ez másképp egy esküvővel kapcsolatban sem és teljesen jogos az, ha a költségek a terveinket befolyásolják. Ez érthető szempont, de érdemes mögé nézni a dolgoknak, hogy mi miatt alakulnak a költségek egy esküvői dekoráció kapcsán úgy, ahogy. Mire és hogy érdemes áldozni? Milyen alternatívák vannak? Hogyan tudjuk az álmainkat és pénztárcánkat összehangolni? Melyek a költségesebb elemek és hogyan tudjuk azokat jól helyettesíteni?

Már ebből is látszik, hogy összetett terület ez, ami természetesen nem csak az esküvői  dekorációra érvényes, de mi elsősorban most ezt a területet fogjuk körbejárni.

mire érdemes költeni esküvőn


A történet kézzelfoghatóan akkor és ott kezdődik, amikor az esküvőjére készülő pár elkezdi a szolgáltatóit meg- és felkeresni. Itt talán az a legfontosabb, hogy számukra milyen szempontok a lényegesek. Csak az ár fontos vagy inkább az ár/érték arány a lényeges. Minden esküvői területen sok az elérhető szolgáltató és általában sok helyről is szoktak ajánlatokat bekérni a párok, így ez a dekor kapcsán sincs másképp.

Két ajánlatot azonban nem lehet egy az egyben összehasonlítani, mert nem ad valós képet. Sok esetben nem az a legjobb megoldás, amelyik a legolcsóbb, sőt… gyakran a tapasztalatok is mást mutatnak. Nagyon sok esetben a legolcsóbb megoldások egy bizonyos minőségi szintet már kizárnak vagy csupán csak egy alap dekorációt jelentenek.

Ha fontos számotokra a minőség és amellett az is, hogy személyre szabott, egyedi esküvőtök legyen, akkor ennek megfelelően érdemes keresni a számotokra megfelelő szolgáltatót, és ehhez mérten érdemes áldozni a dekorációra is, tehát fontos figyelni az ár/érték arányra. Ezzel egy kicsit elkanyarodtam az eredeti témánktól, de ez is egy izgalmas terület, ezért majd fogunk vele még később, egy külön blog bejegyzésben foglalkozni, de most térjünk vissza a mostani cikkhez.


Ott tartottunk, hogy több ajánlatot be szoktak kérni a párok a különböző esküvői szolgáltatóktól, ami abszolút érthető is. Itt már az adott szolgáltató, így köztük a dekoros is, munkában áll. A lelkiismeretes szolgáltató már az első alkalommal próbálja feltérképezni az igényeket, aminek több módja is van, és azok alapján ötletel és készíti el az ajánlatot. Ennek akármelyik formáját alkalmazza is a dekoros, egyik sem 2 percet jelent. 🙂 Egy komoly, körültekintő ajánlat sok figyelmet, energiát, időt igényel, már itt elkezdődik a kreatív tervezés, ami ha nem is ölt majd kézzelfogható formát, mert a pár más szolgáltató mellett dönt, ez akkor is az adott esküvői dekoratőr szellemi terméke, ami már önmagában érték.

esküvői dekor kérdések
esküvői dekor költségvetés
esküvő költségvonzata

Ha belegondolunk, már korábbról kezdődik a folyamat, mert idáig eljutni is sok munka. Ahhoz, hogy a felek megtalálják egymást sok minden szükséges, a különböző fejlesztések, folyamatos fejlődés, tanulás, weboldal és különböző kommunikációs platformok létrehozása, stb… Ezeket nem csak beindítani, de működtetni is kell. Ez mind befektetett időt, pénzt és energiát jelent, viszont ezek mutatják és garantálni tudják a minőséget, a minőségi fejlődést is. Ez máshol, nagy vállalatoknál sincs másképp csak ott nem “szokás” megkérdőjelezni ennek anyagi „vonzatát”. 🙂


Ez megint egy kis kitérő volt, viszont annyiban mindenképp említésre méltó és egy pár mondat elejéig érdemes is foglalkozni vele, mivel a párral eltöltött idő alatt, ami ténylegesen az első kapcsolatfelvétellel indul (amire általában az esküvő időpontja előtt egy-másfél évvel szokott sor kerülni), és ami az esküvőt követően a dekor bontásáig és utómunkálatok elvégzéséig tart, van jelentősége és szerepe ezeknek is. A folyamatos rendelkezésre állás és kommunikáció fontos színterei ezek, amik nélkül nem lenne olyan rugalmas és gyors a kapcsolattartás, illetve ezeken keresztül tájékozódhat első körben a pár a szolgáltatókról és a szolgáltatásokról.

készülődés esküvőre
esküvő ajánlatkérés


Ahhoz, hogy valóban személyre szabott és a helyszínhez, igényekhez maximálisan igazodó dekoráció legyen a végeredmény, ahhoz több egyeztetés, több ötletelés, helyszínbejárás szükséges. Ebben mindenképp a pár a főszereplő és mindenhogyan sokszínű és sokrétű tevékenység ez a dekoratőr számára is. Ha körvonalazódott a végső elképzelés és elkészült a kreatív dekorációs terv, akkor elkezdődhet a kézzel fogható előkészület is. A tervezés, egyeztetés mellett az előkészületekbe beletartozik az alapanyagok beszerzése, különböző igények, tervek átgondolása, kivitelezésének biztosítása, lehetőségeinek felmérése, kellékek, elemek előkészítése, grafikai tervezés, egyeztetés a többi kapcsolódó szolgáltatóval, helyszínnel, stb…

Gondoljátok végig, hogyha mindezt nektek kellene csinálni, az menne-e? És ez nem azért kérdés, mert nem tudnátok véghez vinni, csak lehet, hogy nem lenne mindenre kiterjedő, mert nem biztos, hogy teljes mértékben átlátjátok, hogy mi mindenre kell figyelni, mit kell összehangolni, mit hol tudtok és hol érdemes beszerezni, miből mennyire van szükség, mit hogyan tudtok előkészíteni és mindezt, hogy tudjátok egymásra építeni, megvalósítani. Ha mégis átlátjátok mindezt, akkor sem biztos, hogy kivitelezhető, mert önmagában is nagy és komplex területről van szó, nem véletlen külön szakma ez és nem véletlen foglalkozik vele általában egy komplett dekorációs csapat.

esküvő dekor kellékek beszerzése

Nem biztos, hogy vannak eszközeitek, kellékeitek az apró részletekhez, díszítéshez, nem biztos, hogy ismeritek a folyamatokat, a megoldási opciókat. Ha extrákat szeretnétek, mint például színes terítő, sok textília, különlegesebb virágdíszek, akkor azok alapanyagárban is jóval magasabb költséget jelentenek, és ráadásul nem elég azokat csak beszerezni, meg is kell varratni, el is kell készíteni azokat, gondoskodni kell a megfelelő szállításukról és még sorolhatnánk. Ha erre mind költeni kell és utána járni, az már mind költség számotokra, úgy üzemanyagban is, mint az összes többi másban, az extrák esetében plusz költségekkel. Ha mindazt beszerzitek, amire szükségetek van a terveitek, álmaitok megvalósításához, az mind kiadás és ráadásul az is külön feladat lesz számotokra, hogy mit kezdjetek majd a sok vázával, textíliával, dekorációs kellékekkel az esküvőt követően. Lehet, hogy el tudjátok adni majd a dekor elemeket, de nagy valószínűséggel nem egyben, mert ahány esküvő, annyi féle. Mind mások az igények, ötletek, színvilág.

esküvő dekor venni vagy bérelni

Ha inkább ezektől a plusz terhektől mentesítenétek magatokat, akkor bérelni is tudjátok az elemeket, ami szintén összegként jelentkezik és az is előfordulhat, hogy ez ugyan olyan magas költség lesz, mintha beszereznétek, előállíttatnátok azokat. Ha sokfelé kell menni értük, több helyről tudjátok ezeket beszerezni, bérelni (mert korántsem biztos, hogy mindent egy helyen megtaláltok), akkor az több időt, több üzemanyag költséget is jelent. Ráadásul esküvő után ezeket mind vissza is kell juttatni a bérlési helyekre és még a felelősség is benneteket terhel. Ha valami sérül, eltűnik, akkor azt a kauciós költség bánhatja és egyáltalán nem biztos, hogy ezekre az esküvő napján tudtok figyelni. Ez nem is optimális állapot, mert szorongást, feszültséget okoz, főleg egy nagyobb násznépnél, mert nem is tudtok egyszerre mindenhol jelen lenni, hogy mindent szemmel tartsatok és emiatt nem biztos, hogy azokra a pillanatokra tudtok koncentrálni, amire kellene, ami fontos, ami csak a tiétek, ami szép emlék marad. Ha extra terveitek vannak, azokhoz az elemeket nem is biztos, hogy megtaláljátok bérlési opcióként és így az álmaitok csorbulhatnak, vagy a tervek újratervezést igényelnek.

dekoráció készítése esküvőre

Már ez is mennyi minden és a virágdíszekről még nem is esett szó, ami szintén egy nagy és összetett, különálló terület. Tudni kell, hogy miből mennyi szükséges, mi az, ami elérhető, az import virágokat hol és hogyan tudjátok beszerezni. Ezeket érdemes előre megrendelni, főleg ha ragaszkodtok egy-egy fajtához, máskülönben nem biztos, hogy eléritek azokat. Ehhez kapcsolatok, kontaktok kellhetnek, de mindenképpen megfelelő tervezés időben is. A virág elemek elkészítése “utolsó pillanatos” teendő, így az idővel is jól kell gazdálkodnotok. Ha a helyszínt is ti dekoráljátok, akkor szinte fizikai képtelenség ezeket időben összehangolnotok (lásd előző blog bejegyzésünket). Mert a virágdíszeket is előző nap tudjátok összeállítani, amikor a helyszínt kellene díszítenetek, így nagy valószínűséggel még éjszakáznotok is kell (ez persze függ a dekor mértékétől is), így nagyon fáradtak, kialvatlanok, esetleg feszültek lesztek karikás szemekkel, ami nem kellemes. Az időpontok tervezése kapcsán az is fontos, hogy mikor szerzitek be a virágokat, illetve azok kezelése is lényeges. Hogyan készítitek elő, valamint az elkészítésig, felhasználásig hol tároljátok azokat, hogy az esküvő napján is szép legyen mind.

esküvő tervezése

Az esküvőtök napja csak rólatok kéne, hogy szóljon, amit szabadon, nyugodtan akkor tudtok meg- és átélni, ha nem ti csináltok mindent. Ha mindezeket a terheket „leosztjátok” és olyan kezekre bízzátok, akik csak azzal foglalkoznak, ami az ő feladatuk és csak arra figyelnek, ami az ő területük, ahol rutinosak és teljes mértékben rátok figyelnek, ismerik a folyamatokat, a szolgáltatói igényeket, így időben és jó minőségben elkészülhet minden és minden tekintetben megfelelő lesz.

gondtalan esküvő

Mindezek alapján is látszik, hogy nagyon összetett terület ez (kezdve a tervezéstől, az előkészületeken át, a kivitelezésig és utómunkákig), és ha őszintén összeszámoltok minden tételt, üzemanyag költséget, időt, energiát, stb… akkor láthatjátok, hogy hasonló árban jön ki nektek is, ráadásul sokkal nagyobb terhet jelentve. Ha nem ismeritek, vagy nem juttok hozzá azokhoz a forrásokhoz, ahol nagyker árban tudjátok beszerezni az alapanyagokat, kellékeket, akkor pedig többlet költség is jelentkezhet. Az a „plusz” költség pedig, ami jelentkezhet a két elszámolás között (saját készítés vagy dekoratőr csapat megbízása), az legtöbbször a munkadíjat takarja, ami tulajdonképpen a saját készítésű dekornál is meg van, ha az ezekre fordított időtöket ti is munkaóraként felszámoljátok. És mint tudjuk az idő pénz, főleg egy ilyen nagy esemény kapcsán. Nincs kapacitás minderre a sok egyéb feladat mellett, mert egy esküvő nagyon sok területből áll (fotó, videó, cukrászat, helyszín, ruha és még sok minden más), így nagyon sokfelé kell figyelnetek, főleg ha nincs esküvőszervezőtök, aki mindebben segít.

esküvő szervezés
látványos dekoráció

Ha nagy létszámú az esküvő, vagy látványos dekorációt álmodtatok meg, sok aprólékos és időigényes elemmel és sok kiegészítővel, akkor pedig kell is a sok idő, főleg az esküvő napján a dekoráció építése kapcsán, amire már nem jut idő és energia. Ezt általában egy egész csapat végzi, akinek csak erre kell koncentrálnia, és aki le is bontja a dekorációt, hogy ez szintén ne a ti feladatotok legyen, ami igen fárasztó, főleg egy átmulatott éjszaka után, még inkább, ha hajnalban el is kell pakolnotok.

dekoráció leszedése

Szóval érdemes így kalkulálni és mérlegelni, hogy valóban tökéletes legyen az esküvőtök napja!!

(Képek forrása: Pinterest)