A menyasszonyi csokor

Az esküvő egyik legizgalmasabb eleme maga a menyasszonyi csokor. Ez az esküvő egyik főszereplőjének legfontosabb kiegészítője, ami sok mindennek kell, hogy megfeleljen. Igazodjon az ara alkatához, ruhájához, a ruha stílusához és színvilágához, stb… Egyszóval tükrözze a menyasszony személyiségét és illeszkedjen minden szempontból a Nagy Naphoz.

Ma már szinte minden lehetséges, amit megálmodunk, így van ez a menyasszonyi csokor esetében is. Lehet a csokor, kicsi, közepes vagy nagyméretű, lehet különböző stílusú, különböző kötés típussal. Választható: félgömb vagy gömb alakú csokor, csepp alakú vagy folyó csokor, karcsokor vagy jogar alakú csokor, extravagáns menyasszonyi csokor, ami lehet akár legyező alakú csokor, vagy virág-táska, akár csuklóra akasztható virággömb, stb… Mindegyik csokrot elláthatjuk különböző kiegészítőkkel, stílus elemekkel, személyes apróságokkal, ami még egyedibbé varázsolhatja azt.

1

A menyasszonyi csokor kapcsán fontos szempont, hogy mi a menyasszony kedvenc virága, de emellett mindenképpen befolyásoló a menyasszonyi ruha színe (fehér, ekrü vagy a felhasznált csipke, szalag színe), fazonja, és stílusa is. Az évszak is meghatározó lehet, úgy a színvilág, mint a virágok szezonalitása miatt. A virágok szezonalitása az anyagi vonzatot is befolyásolja.

Készülhet a csokor idény virágokból, ami kedvezőbben hat a költségekre is, de készülhet egész különleges növényfajtákból is, amik többnyire import virágok, így költségesebbek is. Gondolkodhatunk csak hazai termelők virágaiban is, amivel a hazai kereskedőket támogathatjuk, ami most a világjárvány idején még nagyobb hangsúlyt kapott, nem véletlenül.

A menyasszonyi csokor kapcsán sok kérdés felmerül, ebből is látszik, hogy ez egy lényeges eleme a Nagy Napnak! Érdemes körültekintően körbejárni ezt a kérdéskört, mert ez már az esküvő többi virágdísze kapcsán is nagy segítség lehet, hiszen ha ezt jól megálmodtuk, kitaláltuk, akkor “már” csak ehhez kell igazítani a többi virágdíszt is, hogy a harmónia és az egységes arculat kiteljesedhessen.

Ezeket a gyakran felmerülő kérdéseket, minthogy:

Milyen virágokból készüljön a menyasszonyi csokor?

Milyen stílusban gondolkozzunk akár a menyasszonyi csokor kapcsán is?

Milyen legyen a csokor színvilága?

Milyen csokorformát alkalmazzunk?

(gömbcsokor, csepp vagy vízesés alakú menyasszonyi csokor, jogar alakú vagy karcsokor, extravagáns menyasszonyi csokor), már a Virágaink menüpontban taglaltuk, így itt erre külön nem térnék ki, inkább nézzünk pár példát a különböző hangulatokra, stílusokra. Nézzük meg hogyan “játszhatunk” a virágokkal, hogyan alakíthatjuk ki velük a megálmodott stílust.

A klasszikus stílus, hangulat eléréséhez remek virág választásnak bizonyul a rózsa és a kála is. Ezek mind klasszikus eleganciát árasztanak. A rózsával semmiképp sem tudunk “mellé lőni”, a Kálából pedig csepp alakú csokrot, karcsokrot vagy jogar alakú csokrot is szépen kialakíthatunk. Ha más fajta virágot is használunk a Kála mellé, akkor már rövidebb szárral is szépen mutat, illetve játékosságot is csempészhetünk a “komor” elegancia mellé.

csepp alakú menyasszonyi csokor készítése

menyasszonyi csokor kála

kála esküvői csokor

A rózsa kapcsán is elmondható ugyan ez. Más virágokkal kombinálva a hangulat egész széles skáláján mozoghatunk. Ha kisebb fejű, csoportos rózsákat használunk, akkor már könnyedebb a stílus. Pici rezgővel, kevés zölddel pedig helyes kis bauhaus hangulatú csokrot kapunk.

menyasszonyi csokor rezgőből

(saját kép)

rózsa csokor esküvőre

(saját kép)

Finom eleganciát érhetünk el az orchidea használatával, ami önmagában is egy gyönyörűség. Persze ezt is kombinálhatjuk más fajta virágokkal, úgy igazán különleges megoldásokat érhetünk el vagy alakíthatunk ki, de az orchidea önmagában sem “unalmas”. Csepp alakú csokrot is spontán kialakíthatunk belőle, ami egy igazán letisztult szépség.

orchidea menyasszonyi csokor

menyasszonyi csokor orchidea

fehér orchidea menyasszonyi csokor

Nekem egyéni nagy kedvencem a “kócos” kötésű csokor, zöldekkel, ami könnyed, laza hangulatot áraszt. Itt ha mezei hangulatú virágokat használunk, akkor már kész is a bohókás, természetes hangulat. Ezek igazán jól mutatnak egy pajta esküvőhöz, egyedi kiegészítőkkel, mint például a western csizma.

különleges menyasszonyi csokor

menyasszonyi csokor árak

Velünk kedvetekre tervezhetitek, alakíthatjátok a menyasszonyi csokrotokat, keressetek bizalommal!!

(Két kép kivételével a képek forrása Pinterest)