Hulladékmentes esküvők

zero waste virág ajánló

MITŐL LESZ HULLADÉKMENTES EGY ESKÜVŐ?

Érdemes ezzel a témával is foglalkozni, mert nagyon izgalmas és kihívásokkal teli területe ez az esküvők világának. A hulladékmentes esküvő kapcsán sok kérdés felmerülhet egy menyasszony és vőlegény fejében. Hogyan tudok hozzájárulni az esküvőm napján a környezetvédelemhez? Mit tehetek ennek érdekében? A régóta dédelgetett álmaim így köddé válnak vagy ugyanolyan csodás lehet ez a nap még akkor is, ha a környezettudatosság jegyében szervezzük? Nézzük meg egy picit részletesebben ezt a témát, reméljük a felmerülő kérdésekre megtaláljátok ebben az írásban a választ.

hulladékmentes esküvő

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG AZ ESKÜVŐKÖN

Egyre nagyobb figyelmet szentelnek a környezettudatosságnak az élet több területén is, így nem meglepő, hogy az esküvők világában is megtalálható ez a törekvés.
Nem kis feladat, de nem is lehetetlen. Ha már picivel is hozzájárulunk ehhez az eszmeiséghez, már az is nagy eredmény, mert tudjuk jól, hogy sok kicsi sokra megy.
Több apró ötlet is van, ami nemhogy csorbítja az álmokat, de még vagányságot, egyediséget is kölcsönöz az esküvődnek és mindemellett gondol a fenntarthatóságra is.

Már a helyszínválasztásnál elkezdődhet a zero waste esküvő megvalósítása. Hogy hogyan? Lássuk… Ez hulladékmentes eseményt jelent, amihez már a tudatos helyszínválasztással is hozzájárulhatunk. Egy természetközeli esküvői helyszín választása több pozitívumot is rejt. Ilyen helyszínen érdemes lehet zöld növényes vagy greenery dekorációt választani, mert ehhez már a zöld és természetes környezet “biztosítja” is a dekor egy részét, így a hulladékmentes esküvő kapcsán törekedhetünk a minél kevesebb kellék használatára, a minimalista esküvőre, ahol a kevesebb kellék, kiegészítő, kevesebb hulladékot is jelent.

Természetesen ez automatikusan nem jelent minimalista hatást, összképet is, mert a helyszín bája ellensúlyozza, kiemeli a kevesebb dekorációt. Ilyenkor is érdemes a természetes, vagy újrahasznosítható alapanyagok használatára törekedni, illetve dekor bérlésben is gondolkodhattok, olyan elemeket használva, ami a decoratőr csapatnak már a rendelkezésére áll és nem kell azokat újra előállítani.

ELŐNYÖS, HA EGY HELYSZÍNEN VAN A CEREMÓNIA ÉS A VACSORA?

A természetközeli helyszíneken általában van lehetőség szabadban tartott ceremóniára is, ami azért nagyon szuper, mert így egy helyszínen “játszódhat” az esküvő minden eseménye és így nem kell autózni a helyszínek között, ami csökkentett üzemanyag kibocsátást jelent. Máris még egy lépéssel közelebb kerültünk az öko esküvőhöz, a környezettudatossághoz. Ez a környezetvédelem melett nagyon praktikus is, mert kényelmes megoldást jelent, önfeledten tudjuk megélni a nap minden eseményét, csökkentve a feszélyező tényezőket. Egy helyen készülődhetünk és a történések is itt mennek végbe, ezért nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk. Nincs feszültség az időpontok kapcsán, így szabad légkörben telhet a nagy nap.

Greenery esküvői Dekoráció

A greenery esküvői vonal olyan szempontból is jól illik ebbe a koncepcióba, hogy a dekorációt képező növényeket akár saját kertünkből vagy esetleg “szedd magad” (pl.: levendula) helyekről is beszerezhetjük, amit az esküvői helyszín zöld növényei egészítenek ki. Ezek mellett használhatunk cserepes növényeket is a dekorációba, ami ajándékként a vendégeké lehet és így tovább csökkentettük a hulladékot.

cserepes virág esküvőre

Használhatunk örök csokrokat, jó minőségű “művirágokat” is, de ha mégis az élő, vágott virág szerelmesei vagytok, akkor se csüggedjetek, mert a virágokat oda lehet ajándékozni kórházaknak, szociális intézményeknek is az esküvőt követően, amivel másoknak is örömet okozunk, vagy komposztra kerülhetnek, így ez is környezetvédő megoldás. A “műanyagot” sokan nem szeretik, ami érthető is és alapvetően ez sem környezetbarát megoldás, hacsak nem újrahasznosított alapanyagból készül és nem kerül kidobásra, hanem újra felhasználják azt.

Menyasszonyi csokrok nem élő virágból

A természetközeli helyszínek kapcsán közkedveltek a vízparti, tóparti helyszínek is, ahol a víz jelenléte már önmagában nyugalmat ad, és szemet gyönyörködtet. Itt a nádat, a természetes környezetet már valóban csak kiegészíteni kell a dekorációs elemekkel, ahol használhatunk száraz virágokat is, ami szintén természetes és igen jól illik az ilyen környezetbe.

zero waste meghívó

Ha kiválasztottuk a helyszínünket és meg van a dátumunk is, akkor következik a meghívók tervezése, elkészítése és kiküldése.

ZERO WASTE MEGHÍVÓ?!

Itt szintén felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehetünk környezettudatosak. A meghívókat online is kézbesíthetjük, így nincs papír hulladék és nyomdai “szemét”. Ez a fiatalok körében “menő” is, de nem mindenki szereti és kedveli. Az idősebbek számára nehezebben kezelhető, visszanézhető az információk kacsán, ráadásul nálunk még mindig erős annak a hagyománya, hogy a meghívók nagy részét személyesen kézbesítsék, és ez jól is van így. Ez nem csupán hagyomány, sok pozitívuma is van. Ha ehhez ti is ragaszkodtok, szintén nincs ok az aggodalomra. Használjatok újrahasznosított papírt a meghívóhoz, illetve természetes anyagokat annak díszítéséhez.

A MENYASSZONYI RUHA TUD IGAZODNI A KÖRNYEZETVÉDELEMHEZ!?

A válaszunk egyértelmű IGEN! A menyasszonyi ruha kapcsán is törekedjetek a természetes anyagok használatára, mint például a len, vagy pamutvászon, ha a len könnyebb gyűrődése nem fér bele a tervezett feelingbe. Bár egy természetközeli esküvőnél ez is opció lehet. Ha mást nem, a szabásnál törekedjetek arra, hogy minél kevesebb hulladékból készülhessen el a ruhátok a nagy napra.

kornyezettudatos menyasszonyi ruha

Az ételek és tárolásuk kapcsán is megvalósítható az öko esküvő. Ne műanyag dobozokba csomagoljunk, ha van megmaradt étel, hanem papír dobozokba, és ha a vendégsereg nem viszi haza a “maradékot”, akkor jótékony célra is felhasználhatjátok, a rászorulók nagy örömére, akiknek segítség az ilyen adomány is.

öko esküvő
Környezettudatos esküvő

A dekorációt már érintettük, de ott is van még pár jó tipp, hogyan legyen az minél környezettudatosabb:

  • Ne használjunk szívószálat, vagy ha mégis, mert jól illik a hangulathoz, akkor ne műanyag szívószál legyen, hanem papír.
zöld esküvő
  • Köszönetajándéknak se “mű” ajándékot adjunk, hanem inkább kis növénykét, természetes alapanyagból készült kis apróságot, virág maggot vagy hagymát, stb…
  • Rizsszórás helyett inkább természetes anyagot szórjunk, mint levélkék, levendula, élő virág szirom. A mű szirmokat itt szintén hanyagoljuk, ha öko esküvő az álmunk.
  • A gyűrű vivésére is inkább természetes anyagokat használjunk szintetikus textil párna helyett, illetve komposztálható, újra felhasználható elemeket.
környezetbarát esküvő
komposztálható dekoráció
  • Az ülésrend és ültetőkártyák kapcsán, vagy akár a menu kiírásnál, szintén törekedjünk a kevesebb szemétre. Fa táblákat használjunk, ne papíron legyen kinn az ülésrend és akár asztalon belül el is hagyhatjuk az ültetőkártyákat. Ez nagyobb szabadságot is ad a vendégeknek, de mégis van egy rendszer az ülésrendnek köszönhetően. Ha mégis szeretnénk asztalon belül is ültetési sorrendet, akkor a neveket írhatjuk kis levélkékre is, ami szintén csökkenti a felesleges hulladékot.
  • A menü esetében is elegendő lehet egy látványosabb ponton kitenni a menüt, nem pedig asztalonként papír alapon. Itt is sok hangulatos megoldás létezik. Írhatjuk ablak szárnyra, raklapra, stb…, ami így már külön egy látványosabb dekorációs elem is egyben. Ha maradnánk mégis a hagyományosabb megoldásoknál, akkor szintén újrahasznosított papírral dolgozzunk.
esküvői menü dekor
környezetbarát esküvői dekoráció
levéldekoráció
  • Nagyon hangulatos megoldás, ha sok gyertyát, mécsest használunk, főleg egy természetközeli esküvőn. Ha így teszünk, akkor ugyan nem lesz teljesen hulladékmentes az esküvő, de mégis környezetbarát, mert nem a villamos áramot “pazaroljuk”.
hulladékmentes esküvői dekor
zöld esküvő
  • A süti bárnál alkalmazhatunk fánk falat és egyéb különleges megoldásokat a tálaláshoz, hogy minél kevesebb tányérra, mosogatásra és annak kapcsán kevesebb vegyszerre legyen szükség.
vegyszermentes esküvő
  • Szalvéták tekintetében se papír szalvéta legyen az asztalokon, hanem inkább textil szalvéta, bár sokan ettől óckodnak érthető okokból. Most a vírus kapcsán talán különösen jobb az egyszer használatos papír szalvéta, de ebben az esetben tehetünk ki szelektív kukákat, hogy ezáltal is közelebb kerüljünk a zero waste esküvő szellemiségéhez. Ha nem is tud teljesen zero waste lenni életünk nagy eseménye, akkor is a lényeg az, hogy törekedtünk erre és már a low waste is nagyon nagy eredmény!
low waste esküvő

Esküvők a természetesség jegyében, hajrá!

(Képek forrása: Pinterest)