Hogyan válasszunk esküvői helyszínt?

Megtörtént a lánykérés és körvonalaztátok az esküvő időpontját? Ezután szinte rögtön az az elsődleges feladat, hogy a Nagy Nap helyszínét kiválasszátok. Ez azért is fontos, mert ez még a tervezett időpontot is befolyásolhatja. Ha megtaláltátok az álom helyszíneteket, de a tervezett időpontra ott nincs szabad hely, akkor meggondolhatjátok, hogy a rendelkezésre álló szabad időpontok közül választotok másikat, vagy inkább másik helyszín után néztek. Ha a helyszín lekötése megtörtént, akkor kezdődhet igazán a szervezkedés és tervezgetés. De mire ide eljuttok sok mindent érdemes átgondolni, még talán többet is, mint amire elsőre gondoltatok. Lássuk hát, hogy milyen a tökéletes helyszín.

1

Természetesen elsősorban a ti ízlésvilágotoknak kell, hogy megfeleljen, de ez sokszor még nem elég. Érdemes azt is átgondolni, mielőtt esküvőtök helyszínének keresésébe kezdtek, hogy mi mindent vártok el tőle. Szeretnétek-e kültéri szertartást? Ha igen, akkor érdemes olyan esküvői helyszínt keresni, ahol, vagy aminek a közelében van erre lehetőség. Gondoljátok csak el, milyen csodálatos egy vízparti szertartás. Ha ilyen tervek vannak, szinte legelőször a Balaton jut eszünkbe. Itt nagyon sok remek helyszínt találni, olyat is, ami közvetlen vízparttal rendelkezik, de olyat is, aminél a közelben van lehetőség erre. A Balaton mellett sok olyan kis gyöngyszem is megtalálható hazánkban, aminek van kis tava, vagy patakja, ami ugyan olyan romantikus tud lenni a csobogásával, zúgásával, viszont meghitt és csendesebb talán, mint a nyári Balaton. Ha nem ragaszkodtok a vízparthoz, akkor meg szinte végtelen a lehetőségek sora. Hegytetőn, erdei tisztáson, zöld környezetben, szinte bárhol tarthatjátok az esküvőtöket, de ha a kültéri terület nem esküvői helyszínhez kapcsolódik, akkor több feladatotok lesz, de nem lehetetlen ez sem. Ilyen például a sátor, asztal, szék bérlés, esetlegesen engedély kérés. Ilyenkor catering cégre is szükségetek lesz, mert ilyen esetben nincs „kéznél” konyha. Tulajdonképpen helyszín keresésnél ezek is szempontok lehetnek. Ilyen esetben mindenképp érdemes esküvőszervezőt is fogadnotok, hogy segítsen eligazodni a tennivalókban és azokat intézze helyettetek.

2

Még egy kérdés felmerülhet, ami szempontot szül, hogy milyen távolságból érkezik a násznép nagy része. Ha olyan környezetbe szerettetek bele, ami messzebb esik a vendégek zömétől, akkor érdemes lehet olyan helyszínt választani, ahol van lehetőség szállás foglalásra, ahol van szállás lehetőség. Ha nincs ilyen, akkor érdemes lehet fuvar szolgálaton is gondolkozni, vagy erről gondoskodni, hogy vendégeitek önfeledten szórakozhassanak.

3

 

 

Ami még szintén lényeges, és amire sok esetben nem szoktunk gondolni, az az, hogy milyen dekorációt, milyen stílust, milyen szín világot képzeltünk el a Nagy Napra. Ez természetesen a már meglévő helyszínhez is igazítható, de az már lehet lemondásokkal, vagy plusz költségekkel jár. Ha az ilyen jellegű terveinket is figyelembe vesszük helyszínválasztás során, akkor sokkal harmonikusabb és stílusosabb lesz az összkép. Gyakran a dekorációs kérdéseken a helyszínválasztást követően szoktunk elkezdeni gondolkodni, ami nem probléma, de lehet, hogy picit több fejfájást fog okozni. Elképzelhető, hogy a helyszín szín világa ütközik, azzal, amit mi elképzeltünk, ezért több takarásra, fedésre vagy a színek kapcsán terveink módosítására lesz szükség, ami vagy lemondást, vagy többlet költséget jelent. Ezek és egyéb kérdések kapcsán, mint például van-e elegendő parkolóhely, könnyen megközelíthető-e a helyszín akár tömegközlekedéssel is, vagy a tervezett létszámunk azzal az ültetéssel kivitelezhető-e, amit szeretnénk, stb… mindenképpen érdemes jól körüljárni a helyszínválasztás témakörét, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik helyszín mellett.

4

Azt hogy milyen helyszínhez milyen dekorációs stílus passzol, vagy milyen a kedvelt stílusunk és ahhoz milyen helyszín illik, azt egy következő blog bejegyzésünkben fogjuk taglalni.

(Képek forrása Pinterest)