Egy menyasszony fejében sok kérdés cikázik a lánykérést követően. Az esküvői készülődés elindultával ezek száma pedig egyre csak gyarapszik. Milyen legyen a színvilág? Milyen virágokból készüljenek a csokrok? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a csokor és a ruha kapcsán? Milyen zöldeket használjunk, ha használunk egyáltalán? Mi a fontos számunkra? Kisebb költségvetésből oldjuk meg az esküvőt, ami esetleg néhány álmunkat nem teszi elérhetővé, vagy ragaszkodjunk ez elképzeléseinkhez? ……. És még számos hasonló kérdés, melyek némelyikére most pár mondatban megpróbálunk válaszolni. Ha bennetek is megfogalmazódnak hasonló kérdések, főleg olyanok, amiket mi nem említettünk meg, akkor írjatok nekünk nyugodtan és mi örömmel válaszolunk!

Az alábbiakban megpróbálunk tehát választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre!

⇒ Válasszunk-e esküvői tematikát? Milyen stílusban gondolkodjunk?

Ha igazán személyre szabott esküvőt szeretnénk, akkor érdemes lehet valamilyen tematika mentén haladni. Ez szinte bármi lehet:) Egy motívum, egy stílus elem, közös érdeklődési pont, tárgyak, stb… Ha a kiválasztott elem végig vonul az esküvő minden területén, mint például nyomdai elemek (meghívő, ülésrend, ültetőkártya, menükártya, stb..), dekoráció, vagy akár a virágok terén is különleges módon beépülnek, akkor egy igazán stílusos, egyedi és harmonikus összkép születik.

⇒ Mikor érdemes a dekorációval foglalkozni, az esküvő tervezésének időrendjében hol van a helye?

Mindenképpen a megfelelő helyszín megtalálása után érdemes a virágokról és a dekorációról egyeztetni. Sokan úgy gondolják, hogy ezt a területet elég a szervezés végére hagyni, pedig ha elegendő időt szánunk a dekoráció tervezésére, akkor lesz a végeredmény minden területen összhangban (menyasszonyi csokor-menyasszonyi ruha, helyszín-dekoráció stílusa, színvilág-helyszín, évszak-virágok és színek).

⇒ Milyen virágokból készüljön a menyasszonyi csokor?

Fontos, hogy mi a menyasszony kedvenc virága, de emellett mindenképpen befolyásoló a menyasszonyi ruha színe (fehér, ekrü vagy a felhasznált csipke, szalag színe), fazonja, és stílusa. Az évszak is meghatározó lehet, úgy a színvilág, mint a virágok szezonalitása miatt.

⇒ Milyen stílusban gondolkozzunk?

Mind a csokor, mind a dekoráció terén ez egy fontos kérdés. A legmeghatározóbb az ifjú pár egyénisége, de a helyszín adottsága és a ruha stílusa is lényeges. Legyen akár vintage, klasszikus, romantikus, extravagáns, bohém vagy rusztikus esküvői dekoráció, mindenképpen befolyásolja a színvilágot és a felhasznált kellékeket (pl. vintage: csipke, kalitka, régi könyvek, rusztikus kiegészítők). A felhasznált virágok színével és fajtájával bizonyos mértékben alakítható, befolyásolható a stílus is.1

⇒ Milyen legyen a színvilág?

Ezt a kérdéskört már tulajdonképpen érintettük, mivel mindenképpen meghatározó az évszak, illetve a ruha és a ruhán felhasznált kiegészítők színe (szalag, apró virág…). Az esküvő helyszínének adottságai (stílus és színvilág) és jellege (kastély, tópart, sátor…) szintén befolyással bír.2

⇒ Milyen csokorformát használjunk?

A.)   Gömb alakú menyasszonyi csokor: napjainkban ez a legelterjedtebb csokor-forma. Mérete a menyasszony alkatához és elképzeléséhez igazodik, kötését illetően lehet akár lazább vagy tömött is, amit főként a stílus határoz meg. Készülhet egyféle virágból, de nagyon jól mutat vegyes összeállításban is. Szinte bármilyen szabású menyasszonyi ruhához jól illik. Ez a csokorforma készíthető függőcsokor formájában is, amikor a menyasszony karján szalagon vagy gyöngyfüzéren lóg. A teljes gömbforma mellett gyakori a félkör alakú csokor is.

3

B.)    Csepp és vízesés alakú menyasszonyi csokor: Hogy mennyire nyújtjuk meg a csokrot az a menyasszony alkatától függ, magas hölgyeknek egész hosszan lenyúló csokor is jól mutat, viszont az alacsonyabb aráknak inkább a csepp alakú forma ajánlott. Mindkét forma jól illik az uszályos menyasszonyi ruhákhoz. Szintén készülhet egyféle vagy vegyes virágokból is, a zöldek ennél a formánál nagyobb hangsúlyt kaphatnak.

 4

C.)    Jogar alakú menyasszonyi és karcsokor: Mindkét forma hosszúkás alakú. A jogar forma hosszú szárral készített gömb csokrot takar, a karcsokor pedig lazább kötésű és alakú, mindegyik a menyasszony karjára fektethető. Leggyakrabban hosszúkás alakú virágfajtákból kötik,  pl. kála , de a jogar formánál a kerek fejű virágok is használatosak hosszú szárral. Egyenes vonalú ruhához és magas menyasszonyoknak ajánlott, légies megjelenést biztosít.

5

D.)   Extravagáns csokor formák: Ebbe a csoportba tartozik a manapság egyre inkább előtérbe kerülő legyező alakú csokor és a virág-táska. Mindkét csokor fajta bármilyen színű és fajtájú virágból elkészíthető, jól illik a rövid fazonú menyasszonyi ruhákhoz is. A legyező alakú menyasszonyi csokor egyediségét főként a legyező alap adja. Modern és szűk szabású ruhák mellett mutat igazán jól. A virág-táska dekoratív megjelenést kölcsönöz és a menyasszonyt még egyedibbé varázsolja.

6

7