Esküvők és a trend!

A címben szereplő páros számomra érdekes és összetett terület. Véleményem szerint valami nem attól lesz trend, hogy ezt valakik kitalálják egy „íróasztal mögött”, még akkor sem, ha ez gyakorlatiasabban is történik. Vagy legalábbis általánosítani nem lehet, mert minden területnek megvan a maga szempontrendszere, és például az esküvők terén is sok mindentől függ ez.

Szerintem nem lehet előre igazán megmondani, hogy miből lesz trend, még akkor sem, ha körvonalazni lehet az előző évek alapján, vagy vannak előremutató, erre utaló jelek. Ez inkább utólag derül ki pontosabban, hogy mi volt a leginkább közkedvelt irányzat. És itt nem is általánosságban gondolkodom ezen, hanem az esküvők világára vetítve.

Esküvői dekoráció színek

Minden évben kijön, hogy mi lesz az év szín trendje. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy kifejezetten azt a színvilágot, stílus irányzatot, amit előre beharangoznak, nagyon ritkán vagy tán sosem kérik tőlünk célirányosan a párok. A mi szakmánkban, területünkön nem is igazán működik ez szerintem, mert egy dekoráció attól lesz jó, ha a pár egyéniségéhez való simulás mellett a helyszínhez is jól passzol.

Ha idegen a választott környezettől az év színe, akkor hiába trendi, torz összkép születhet, mivel minden helyszínnek megvan a maga stílusa, bája, hangulata, amit fontos figyelembe venni. A legszerencsésebb dolog, ha van egy átfogó koncepció, és annak megfelelően, a tervezett stílushoz igazodva keresik már a helyszínt is a párok, de ez elég ritka.

Így a kiválasztott helyszínt is figyelembe kell venni a dekoráció tervezése során, hogy ez ne a hely megerőszakolása legyen, hanem hangulat elemeinek kiemelése által egy egységes és meghitt környezet kialakítása.

meghitt esküvői hangulat
hangulatos dekoráció tárgyakkal

Az biztos, hogy nagyon népszerű a természetes, rusztikus irányzat, a letisztult elemek, ennek megfelelően a visszafogottabb színvilág, púder színekkel és a lazább virágkötészeti irányzatokkal még mindig hódít. A vintage továbbra is népszerű és egyre inkább szeretik a párok az indusztriális környezetet és stílust az esküvőjükön.

indusztriál stílusú dekorációEzt a kérdéskört akár megközelíthetjük fordítva is. Ismerve az év színét, ami nem stílus irányzat vagy esküvői trend egyben, de ezt mégis alapnak vehetjük, és a kedvelt stílus elemeket ehhez igazíthatjuk.

Emellett azt gondolom, hogy sokkal izgalmasabb trendet teremteni, mint trendet követni. Szerintem sokkal fontosabb az egyediség például egy dekoráció során, mint a trendiség. Ha egyedi és személyre szabott egy dekoráció, akkor szól igazán a párról, nem akkor, ha követi például az év színe trendet. Fontos, hogy a pár a saját dekorációját akkor is különlegesnek és megismételhetetlennek érezze és élje meg, ha az nem követi a trendeket.

Nem vagyok híve a trend “hájpolásnak”, mert ezáltal azok a párok, akiknek az előre jósolt trend nem tetszik, vagy nem jön be, frusztrálva érezhetik magukat. Úgy érezhetik, hogy az ő esküvőjük nem elég trendi. Pedig az tud lenni, ha szakértő kezekbe helyezik. Van azért sok olyan elem, amit ezek a párok is be tudnak csempészni az esküvőjükbe, de mégis megtalálják a maguk személyre szabott trendjét. Nézzünk ezekre pár példát.

Vannak irányzatok, amik uralkodóak sok más területen is és visszaköszönnek az esküvők világában is. Ilyen például a természetes anyagok használata, a minél inkább környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele.

környezetbarát esküvő

Továbbra is népszerűek a rusztikus és greenery esküvők, amiket szintén jól lehet ötvözni a környezetvédelemmel. Ezekhez társul még inkább a szabadtéri esküvők előtérbe helyezése. Itt egy rizikófaktor van, mégpedig az időjárás. A szertartásokat eddig is szerették a párok a szabadban tartani, de még hangulatosabb, ha az egész este, a vacsora, a buli is a szabadban zajlik. Jó szervezés, előkészületek mellett akár ez sem akadály.

greenery esküvő
esküvői dekoráció szabadba

A szabadtéri esküvők hangulatához jól passzolnak a street food ételek, természetes itókák, amiket igazán stílusosan egy retro járműből kínálhatunk a násznépnek.

retro street food dekor

A hangulati elemek között a sok fény használata továbbra is közkedvelt. Ezek még inkább hangulatosak a szabadtérben, igazi bájt kölcsönöznek a nagy napnak.

Anyagok terén ismét hódít a tüll. Ez az anyag mindig is fellelhető volt az esküvők világában, de most talán még inkább trendi, mint valaha.

divatos tüll dekoráció

Egyre nagyobb teret hódít a házi kedvencek megjelenése az esküvőn. Ez leginkább a kutyusokra vonatkozik, akiket ha szófogadóak, előszeretettel vonnak be a ceremóniába is, mint például gyűrű hordozó.

esküvő háziállattal

Összességében, ahogy fentebb is írtuk, a letisztult, természetes anyaghasználatú és természet közeli esküvők hódítanak most leginkább.

esküvő díszítés letisztult stílusban

Nézzünk azért példát a most trendi színekre is. A színek területén a 2020-as év trendje például, főként a kék. Azon belül is a tengerkék árnyalat a befutó. E mellett még van pár árnyalat, amit trendinek „tituláltak” a szakértők. Ilyen például a halvány menta, a sárgadinnye, a játékos és ezer színű sárga, aminek szintén a természetesebb árnyalatai a közkedveltek. Illetve az erősebb, dominánsabb színek közül a bíbor is szerephez jut 2020-ban.

kék dekor
színes esküvői dekoráció
menta esküvődekoráció
menta színvilág díszítés
sárgadinnye dekoráció
sárgadinnye díszítés
sárga dekoráció
esküvői dekor bíbor színű

Hajrá, bátran kísérletezzetek, és találjátok meg a hozzátok leginkább passzoló irányzatokat, és leljetek rá saját esküvői trendetekre! Ebben is örömmel segítünk!

(Képek forrása: Pinterest)