Esküvői szín trend 2021

Esküvői szín trend 2021 1

Ha a színek kerülnek szóba, mi az első gondolatotok? Színek nélkül nem lehet élni? netán… Nélkülük sivár lenne minden? vagy… A nap sugarai, a zöld lombok, az őszi természet mindig megnyugtatja a lelkem? vagy tán… Milyen színek emelik ki az egyéniségemet? vagy akár… A lakásfelújítás során milyen színeket használjunk?

Már ebből a pár gondolatból is látszik, hogy a színek körülvesznek bennünket és az élet szinte minden területén megjelennek. Örömet adnak, érzést továbbítanak, megnyugvást csempésznek a mindennapjainkba, döntéseink tárgyát képezhetik.

2021 esküvő szín
2021 színe

Nincs ez másképp a trendek területén sem. Minden évben találkozunk azzal, hogy mi is az aktuális szín trend, ami azonban sok esetben nem más, csak egy üdítő olvasmány, ám a legtöbbször nem ez alapján válogatjuk meg a bennünket körülvevő környezet színeit, vagy a ruháinkat, stb…

esküvő díszítés trend

Az esküvőszervezés és a teljes körű dekoráció során is azt tapasztaljuk, hogy a párok nem ezek alapján választják meg esküvőjük színvilágát. Dekoratőrként is azt vallom, hogy lényegesebb szempont a pár egyénisége, illetve a választott helyszín, környezet. Mert nem biztos, hogy ezekhez passzol az éppen aktuális szín trend. Na de ne kanyarodjunk el az eredeti témától, nézzük inkább, hogy idén mik az aktuális divatszínek. Az esküvők és a trend kapcsolatát már korábban „véleményeztük” a bogbejegyzéseink között, amit ezen a linken találtok: https://eskuvoidekoracio.org/eskuvoi-trendek/

sárga esküvői díszítés
sárga esküvői dekor

Most lássuk akkor, hogy idén mire számíthatunk, ha divatosak szeretnénk lenni.

Az idei szín trendeket, hasonlóan a korábbi folyamatokhoz, az elmúlt időszak eseményei ihlették. Így a mostani divatszín a tavalyi év „nehézségeire” reflektálva született, illetve ezek kigondolói figyelembe vették a korábban pártfogolt stílusokat, trendeket is.

Az idei év első számú színe a meleg sárga lett, amit sokan napsárgának is neveznek, de ennek árnyalatai is jól működnek, főleg szín párosítások esetén, vagy önmagukban is, ha figyelembe vesszük a még dobogós színeket.

lila esküvői dekor
lila esküvői dekoráció

Mit gondoltok, mi ihlette az aranyérmes helyezett választását? Ehhez nézzük meg, hogy ez az önmagában is energikus szín mit jelképez. Így szerintem rögtön érteni fogja mindenki, hogy hogyan kapcsolódik ez a 2020-as évhez.

A sárga reményt adó szín, sokan azt is állítják, hogy az ember és Isten közötti közvetítés jelképe is. Az isteni szeretet, valamint a bölcsesség szimbóluma. Nevetésre ösztönöz, megvidámít, és ha a napra gondolunk, még azt is állíthatjuk, hogy melegséget nyújt, körül ölel és fokozza a biztonság érzését. Azt hiszem a pandémiás 2020 után, így a szürkés télvíz idején, erre valóban mindnyájunknak nagy szüksége van.

Ezek mellett a sárga gondolkodásra is sarkall, mentális aktivitásra késztet. Ez a plusz is különösen hasznos most, amikor sok munkahely bezárt, sok vállalkozás átértékelésre kényszerült és leginkább azok „rúgtak labdába”, akik gyorsan „kapcsoltak”, hamar új gondolatokkal tudtak előállni. Ezek a jelentéstartalmak leginkább a világos sárga, valamint mély sárga színekre igazak. A narancssárga és a zöldes sárga már más jelentéssel bír.

elegáns esküvői dekorációk
menő esküvői dekor

Ugye, hogy ezek ismeretében valóban érthető és indokolt volt ez a választás? Viszont észre vettetek egy érdekességet a citromsárga, mély sárga kapcsán? Én egy pici „ellentmondást” vélek felfedezni benne, ami még izgalmasabbá teszi ezeket az árnyalatokat. Amellett, hogy a melegsége miatt megnyugtat, egyben nagyon energikus is, fokozza az aktivitást és emiatt egy idő után picit „sok” is lehet belőle. Így csínján kell bánni vele, meg kell találni a megfelelő arányt vagy egy másik színnel a harmóniát. Ez nekünk, dekoratőröknek is egy igen izgalmas kihívás, de mivel ez a szín a gondolkodásra is pozitívan hat, biztos vagyok benne, hogy megtalálhatóak a tökéletes megoldások. 🙂

környezettudatos esküvői dekor
környezettudatos esküvői dekoráció

A sárga mellett a másik nagy csoportot a földszínek képezik, amik az idei szín trendek további befutói. A zöld és barna, valamint ezek árnyalatai itt mind “legálisak” és szintén érthető, miért lettek dobogós helyezettek. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott a környezettudatosság, a fenntarthatóság. Előtérbe került a környezetvédelem, így ezeknél az árnyalatoknál is érthető a döntés. Talán a vírus miatti bezártságban még jobban felértékelődött a környezet, a természet is.

földszínű esküvői dekor
greenery esküvői dekor

Ha az esküvők világát nézzük, nagy divat volt már az elmúlt években is a naturális, természet közeli stílus, az ezekhez kapcsolódó árnyalatokkal és a  fenntarthatóság akár a dekorációs ötletekre is kiterjedt. A rusztikus, greenery stílusok is szépen beilleszthetőek ebbe és ezek máig sem mentek ki a divatból, sőt a környezettudatosság miatt még inkább előtérbe kerültek. Akinek ez a filozófia igazán fontos, annál valószínű ez már a helyszínválasztásnál is megjelenik, de itt még azért gyakoribb, hogy a természet közelsége, a naturális hangulat a cél, nem feltétlen a környezetvédelem, de azért mindenhogyan jól harmonizálható ez is az ökonomikus elképzelésekkel.
Ezen színek mellett a minimalizmus is tovább él, elsősorban a formákban vagy a designban, viszont a most aktuális színek által kicsit más köntösbe bújhat.

helyszínhez illő esküvői dekoráció
Menyasszonyi csokor trend


Most nézzük meg, hogy a trendiség és a színek a mi “szakterületünkön”, az esküvők világában és azon belül is leginkább a dekorációban hogyan jelennek meg. Sokszor ugyanis azt látjuk, hogy hiába trendi egy szín, ha az a pár elképzeléseibe, stílusába, helyszínébe nem illeszkedik, akkor nem lesz befutó. Az esküvőre választott szín gyakran megjelenik a menyasszony, illetve vőlegény kiegészítőiben is, így mindenképp fontos, hogy passzoljon az egyéniségükhöz. Mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy a pár tagjai milyen „típusba” tartoznak, mi az, ami jól áll nekik, mi az, ami illik hozzájuk. Ezek tervezése során egy szín és stílus tanácsadó is sokat segíthet, hogy a „végeredmény” tökéletes legyen. Ez is összetett téma, sokat lehetne beszélni, írni róla, amihez szeretnénk is majd szakértő kollegát meginterjúvolni. Mi most csak pár gondolatot hoznánk a dekoráció témakörében

rosegold esküvői dekoráció
bevállalós esküvői dekoráció

Szerintünk a dekoráció akkor lesz igazán harmonikus, ha illeszkedik a helyszínhez, az évszakhoz, mind színvilágban, mint hangulatban. A sárga végül is lehet mindhárom évszak, a tavasz, a nyár és az ősz színe is, de talán árnyalatnyi különbségekkel. Ősszel már inkább a narancsos, okker árnyalatok, nyáron a napsárga, tavasszal pedig az üde citromsárga dominálhat. Persze ez nem kőbe vésett dolog, bármi megtörténhet az esküvők világában, ezért is szeretjük oly nagyon.  Viszont a választott helyszín stílusa, vagy karaktere, színvilága már jobban befolyásolja a színválasztásunkat, bár itt is vannak kiskapuk. Egy kastélyba nehezebb elképzelni egy napsárga színt, narancsot meg főleg, de ha például egy okkeres árnyalat, vagy egy nagyon kevés napsárga vegyül az arany szín mellé egy kis bézzsel vagy krémszínnel, akkor mindjárt más az összkép. Ehhez még nagyon jó társ a bronz vagy a rosegold is. Persze befolyással bír a kastély konkrét színvilága is, vagy a drapériái, esetleges berendezési tárgyai, amik önmagukban is dominánsak szoktak lenni. A mértéken sok múlhat, a kérdés inkább a stílus, ami könnyebben kizár 1-1 színt. Az elegánsabb vonalba nehezebben illeszkedik a sárga, de ott is jó lehet az előbb említett párosításokkal, ami tompítja a nagyon dinamikus árnyalatokat, illetve a kiegészítőkön is sok múlhat. Fontos, hogy miből mennyit használunk és úgy már egy üde színfoltot jelenthet egy erősebb árnyalat is. A sárgát jobban el tudjuk képzelni szabadban, vagy egy pajta esküvőnél, rusztikus, hangulathoz, tóparton, stb…, de minden a megfelelő arányok kérdése és persze a bevállalósságé is.

trend koszorúslányok 2021

Azt bizton állíthatjuk, hogy nagyon izgalmas az idei szín trend, így ha valakinek módjában áll, mindenképpen érdemes kipróbálni, bevállalni a nagy napon is. Az is konkrétan látszik, hogy most inkább az erősebb, mélyebb árnyalatok dominálnak a nyertes színek között, a menta, a korall és egy-egy élénkebb szín is megjelent a palettán, de idén nem ezek a meghatározóak.

élénk színű esküvői dekoráció

Vidám, színes évet mindenkinek!

(Képek forrása: Pinterest)